We zijn allemaal zo op zoek naar geluk en voldoening maar kennelijk is dat toch heel moeilijk. De auteur, Mo Gadwat, een hoge Google manager, benaderde het niet zweverig maar als een wetenschappelijk vraagstuk. Hij beschrijft een geluksmodel dat drie factoren onderscheidt: de persoonlijke percepties en gedachten, de blinde vlekken zoals aannames en voorspellingen en tenslotte ultieme waarheden over onder meer het hier en nu, over liefde en over de dood.
Mo was gezond, extreem rijk en succesvol, maar voelde zich diep ongelukkig. Hij besloot het fenomeen van gelukservaring te benaderen als een ingenieur: onderzoek de bewijsbare feiten en pas een analytische logica toe. Hij wilde een geluksformule te vinden die keer op keer zou kunnen worden toegepast op ieders leven.
Wat hij doet in zijn boek is je perspectieven verplaatsen. Als je de verkeerde kant op kijkt zie je de uitkomst niet. Formule: Geluk = jouw perceptie van de gebeurtenis – (minus) jouw verwachtingen van het leven. Hij heeft het lef om geloof en wetenschap op een wiskundige manier te benaderen, of er een goddelijk ontwerp is en of dit goddelijk ontwerp interventies doet. En het boek staat vol oneliners die je aan het denken zetten, bijvoorbeeld:
- Het is de gedachte, niet de gebeurtenis die je ongelukkig maakt
- Onze hersenen zijn gewend om in worstcase scenario te denken
- Alles is zowel goed als slecht, of misschien is alles geen van beide
- Gelukkige emoties zijn meestal verankerd in het heden
- Er is geen inspanning nodig om systemen in evenwicht te houden. Als alles wat je doet moeiteloos gaat, heb je je pad gevonden
- Hou van jezelf omdat je je best doet.
Bestel je via deze link dan lever je een bijdrage aan het onderhouden van deze site
In detail het boek beschreven
In hoofdstuk 1 gaat hij dieper in op geluk, ongeluk, pijn en lijden. Pijn is nuttig, waarschuwt je voor gevaar. Lijden is mentaal in pijn blijven hangen, onnodig. Geluk en ongeluk hebben alleen te maken met de gedachten die we hebben, niet met concrete gebeurtenissen. Het zit allemaal in je hoofd en dus kun je een bewuste keuze maken om gelukkig te zijn.
De volgende hoofdstukken gaan over
- 6 illusies die wij hebben over de werkelijkheid hebben,
- 7 blinde vlekken
- 5 waarheden.
Onze hersenen zijn ontworpen om meer aandacht te geven aan negatieve ervaringen. Nuttig in de oertijd, maar in deze moderne tijd werken ze tegen ons. Ander mooi voorbeel dis dat het nutteloos is om te veel waarde te hechten aan wat een ander van je vindt.