Durf te leiden: als leider moed, kwetsbaarheid en empathie tonen

by | Oct 4, 2021 | Boeksamenvatting | 0 comments

Als leider hoef je niet te doen alsof je alle antwoorden hebt; nieuwsgierigheid, vanuit het hart en vol moed en de juiste vragen stellen. Je ziet macht niet als iets om te verzamelen, maar als manier om kennis te delen: gepantserd vs Moedig leiderschap.

De eerste vaardigheid voor moedig leiderschap is ‘sparren met kwetsbaarheid’. ‘Kwetsbaarheid is de moed hebben om je te laten zien als je de uitkomst niet onder controle hebt.’ Dan ontstaat vertrouwen, innovatie, creativiteit en verantwoordelijkheid. Maar wat hebben we geleerd? Ons te pantseren en masker op te zetten.  Zes mythes van kwetsbaarheid

 1. Kwetsbaarheid is zwakte. …
 2. Ik doe niet aan kwetsbaarheid. …
 3. Ik kan het alleen doen. …
 4. Ik kan kwetsbaarheid hacken zodat er geen onzekerheid of ongemak is. …
 5. Vertrouwen gaat voor kwetsbaarheid. …
 6. Kwetsbaarheid is openbaarmaking.

 Gepantserde leiders gebruiken kritiek om zichzelf te beschermen. Moedige leiders erkennen, benoemen en normaliseren angst en onzekerheid.

 

Gepantserd vs Moedig leiderschap

Gepantserd leiderschap bestaat o.a. uit het stimuleren van perfectionisme, controle en regels en het belonen van uitputting als statussymbool. Moedig leiderschap bestaat daarentegen o.a. uit het zijn van een voorbeeld als het gaat om duidelijkheid, vriendelijkheid en hoop, het benoemen van (collectieve) angst en onzekerheid en het geven van het goede voorbeeld als het gaat om het nemen van rust. Zo kun je feedback vragen aan een vaste groep mensen. Deze noemt Brown jouw ‘vierkante team’. Een groep waarvan jij feedback op prijs stelt en waardeert, omdat ze van je houden dánkzij jouw imperfecties.

De 6 problemen in organisaties

In het boek wordt de gedragingen en cultuurproblemen beschreven waarvan leidinggevenden zeiden dat ze in organisaties in de weg staan:

 1. We vermijden moeilijke gesprekken, inclusief het geven van eerlijke, productieve feedback. Sommige leiders zeggen dat het een gebrek aan moed is, de meesten zeggen dat het komt omdat de culturele norm van ‘aardig en beleefd’ wordt gebruikt als een excuus om moeilijke gesprekken te vermijden
 2. In plaats van tijd te besteden aan het proactief erkennen en aanpakken van de angsten en gevoelens die zich voordoen tijdens verandering en ontreddering, besteden we een onredelijke hoeveelheid tijd aan het omgaan met problematisch gedrag
 3. Afnemend vertrouwen veroorzaakt door een gebrek aan verbinding en empathie
 4. Niet genoeg mensen nemen slimme risico’s of creëren en delen gedurfde ideeën om aan de uitdagende vraag en de onverzadigbare behoefte aan innovatie te voldoen
 5. Te veel schaamte en schuld, niet genoeg verantwoording en leren
 6. Mensen melden zich af voor essentiële gesprekken omdat ze er niet verkeerd uit willen zien enz

Tekst gaat verder onder de quote

Karakteristieken van moedig leiderschap

 1. Kwetsbaarheid: moedige leiders stoppen minstens zoveel energie in het begrijpen van anderen, als in het overbrengen van hun eigen boodschap. Ze vragen om duidelijke, heldere taal: nodig de ander uit om te zeggen waar het op staat.
 2. Leven vanuit de waarden: leiders moeten vaak beslissingen nemen zonder zeker te zijn van de uitkomsten. Dat kan alleen maar als je zelf helder hebt wat je belangrijkste waarden zijn. En daarbij mag je niet blijven hangen in vage termen als ‘integriteit’ of ‘het verschil maken’, maar moet je waar je in gelooft vertalen naar concreet gedrag.
 3. Moedig vertrouwen: leiders moeten werken aan vertrouwen. Duidelijk vertellen wat je gaat doen en je daaraan houden. En kiezen voor moed boven gemak. Oftewel: het lef hebben om beslissingen te nemen die misschien niet leuk zijn, maar wel juist en rechtvaardig.
 4. Leren opstaan: leiders moeten leren hun eigen fouten niet langer te bedekken met verzinsels en complottheorieën, maar ze onder ogen te zien. Brown zegt: leer van je fouten, deel ze met je team en ga verder.

   

  De vertrouwensscan en werkboek

  De vertrouwensscan is een instrument waarmee je je individuele niveau van betrouwbaarheid kunt afmeten aan zeven gedragingen. Denk hierbij aan grenzen stellen en aanspreekbaarheid. Integriteit speelt hierbij een hoofdrol. Dit containerbegrip wordt gevuld met ‘kiezen voor moed boven gemak, kiezen voor wat juist is boven wat leuk, snel of gemakkelijk is; en ervoor kiezen om onze normen en waarden in de praktijk te brengen in plaats van die alleen maar met de mond te belijden.’ Ook bepaald geen sinecure in de waan van de dag.

  Het werkboek is een fantastische manier om het echt in de praktijk te brengen met inspirerende vragen en een uitgebreide begrippenlijst: https://daretolead.brenebrown.com/workbook-art-pics-glossary/

Bestel je het boek via deze link dan draag je bij aan de kosten van LeadershipRebels

Related Post(s)

Pin It on Pinterest

Share This